svensk filmindustri har cancer

december 29, 2008

kan inte annat än instämma med simon staho som på dagens nyheter säger att:

Svenska skådespelare tas på stort allvar – och de tar sig själva på stort allvar. Det tycker jag är fantastiskt. Synd bara, fortsätter han, att deras fantastiska potential så sällan utnyttjas av den svenska filmbranschen.
Svensk film mår tyvärr inte bra, och det vet alla. Branschen lider av en cancer som kallas rädsla och som sprider sig överallt. De är rädda för att filmerna inte ska bli blockbusterhittar. Rädda för att inte tjäna tillräckligt med pengar. Rädda för att väcka motstridiga känslor. Det skapar filmer som inte lever upp till skådespelarnas kvalitet, vilket är oerhört sorgligt. 
Man kan inte göra film för att bli älskad av alla. Riktigt bra filmer är nästan alltid sådana som hälften av publiken älskar och andra hälften hatar. Det verkar många inte förstå i Sverige just nu. Man är konfliktskygg och livrädd för att bli utskrattad eller utbuad. I stället görs alltför ofta filmer som på sin höjd kan väcka reaktionen ”ja, det här var ju en trevlig upplevelse ” 
En revolution är nödvändig. De unga accepterar inte det som den svenska filmbranschen producerar. De får del av levande, starka, viktiga bilder på nätet, på Youtube. Då kan du inte skedmata dem med ljummet skräp på bio.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: